Indische keuken

De Indische keuken is ontstaan tijdens de koloniale periode in het huidige Indonesië. Voor de geschiedenis van de Indische keuken maken we een uitstapje naar de authentieke Indonesische keuken. Deze keuken is een zeer gevarieerde keuken en dat heeft zo zijn redenen.

Ten eerste zijn er de regionale verschillen. De afstand tussen het uiterste westen en het uiterste oosten van Indonesië is net zo groot als de afstand tussen Ierland en Moskou. Een bepaalde streekkeuken wordt meestal gedomineerd door natuurproducten die in die streek veel voorkomen.

Ten tweede zijn er vele invloeden van buitenaf geweest, bijvoorbeeld de lomboks (pepers) die de Portugezen meebrachten, de sojaproducten en mie die de Chinezen introduceerden, en niet te vergeten onze Hollandse invloed op de Indische keuken, zoals suddergerechten.

Terug naar de Indische keuken. De gerechten in het toenmalige Nederlands-Indië zijn aangepast aan de Nederlandse smaak op basis van de producten en eetgewoonten van de plaatselijke bevolking. Toen de Nederlanders uit Indonesië moesten vertrekken en terugkwamen in Nederland werden de recepten meegenomen en aangepast aan de toen verkrijgbare ingrediënten. Met name de Indische Nederlanders hebben de Indische keuken verder ontwikkeld.